Slováci nedali Mexiku šancu, Masný: Mali sme to pod kontrolou

14.06.2015 Celý región

Tepic 14. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti dosiahli svoje prvé víťazstvo vo Svetovej lige 2015. Zverenci trénera Flavia Gulinelliho zdolali v noci na nedeľu v druhom zápase na úvodnom turnaji G-skupiny v mexickom Tepicu domáci tím hladko 3:0 (21, 19, 19).

V poslednom zápase v Tepicu sa Slováci stretnú presne o polnoci s Gréckom, ktoré v noci prehralo s Čínou 2:3. V priebežnej tabuľke je na čele Čína pred Slovenskom, Gréckom a Mexikom.

V porovnaní s prvým zápasom nastúpili Slováci s jednou zmenou, keď na blokárskom poste dostal pred Kašperom prednosť Červeň. Zápas odštartovali aj ukončili slovenskí volejbalisti esom. To úvodné dal Emanuel Kohút, ktorý patril k najlepším Slovákom na ihrisku a bol najviac bodujúcim hráčom (14). Slováci mali od začiatku navrch a v každej činnosti dominovali. Tlačili servisom, blokovali, útočili. Mexičania sa pred 7000-diváckou kulisou snažili a v úvode sa ako-tak držali, ale postupne strácali pôdu pod nohami. Pri výbornom servise Patáka bolo 12:9 pre Slovákov, neskôr upravil Sopko na 16:12. Po dvoch Patákových blokoch za sebou viedli Slováci už 19:13 a o víťazovi setu bolo prakticky rozhodnuté. Slováci ho napokon vyhrali 25:21.

V druhom sete dal Bencz dve esá za sebou a poslal Slovákov do vedenia 10:6. Veľký náskok si zverenci trénera Gulinelliho bez problémov udržiavali. Stále tlačili servisom, čím odtiahli súpera od siete a následne dobre blokovali. Druhý set ukončil vydareným útokom z doskoku Paták a Slováci ho vyhrali 25:19.

V úvode tretieho dejstva Mexičania "hrýzli" a viedli 7:5. Slováci však nechceli v žiadnom prípade pripustiť niečo podobné ako deň predtým s Čínou a zapli na plné obrátky. Postupne skóre vyrovnali a na koňa sa dostali pri servise Červeň (18:14). Záver setu vyznel pre Slovákov exhibične, duel esom ukončil kapitán Masný a Slováci ho vyhrali 25:19. Do tabuľky si pripísali tri body, celkovo ich majú na konte štyri a sú druhí za Čínou.

Povedali po zápase:

Emanuel Kohút, SR (pre mexickú TV): "Sme radi, že sme to dnes dotiahli do víťazného konca. Mrzel nás prvý zápas s Čínou, keď sme viedli 2:0 a prehrali sme. Dnes sme niečo podobné nechceli dopustiť. Je dobré, že sa aj zápas medzi Čínou a Gréckom skončil 3:2, takže všetko je v poriadku. Zajtra nás čaká Grécko, ktoré síce prišlo bez svojho najviac bodujúceho hráča Djuriča, ale videl som, že bojujú o každú loptu a nebude to ľahký súper."

Flavio Gulinelli, tréner SR (zdroj: svf.sk): "Teraz môžeme povedať, že to bolo hladké víťazstvo, ale mali sme pred súperom rešpekt, pretože sme ho videli hrať dobre v prvom zápase s Gréckom. Hrali sme naozaj dobre a na ihrisku bolo vidno rozdiel v kvalite tímov. Oproti prvému zápasu sme zlepšili servis a takmer celý tím dobre útočil. Musíme ešte pridať na bloku, najmä keď chceme uspieť v poslednom zápase proti Grécku."

Michal Masný, kapitán a nahrávač SR (zdroj: svf.sk): "Po tom, čo sa stalo včera sme boli na sto percent skoncentrovaní a snažili sme sa robiť to, čo sme si dohodli na porade. Výborne sme prihrávali, takže sme mali o to jednoduchší útok. Podali sme dnes dobrý výkon. V treťom sete sme síce prehrávali 1:3, ale mali sme to pod kontrolou a nechceli sme dopustiť to, čo sa stalo s Čínou."

Michal Červeň, blokár SR (zdroj: svf.sk): "Nečakali sme taký ľahký zápas, pretože Mexičania včera potrápili Grékov a mohli vyhrať. Dnes sme sa na rozdiel od zápasu s Čínou vyvarovali chýb a aj preto sme vyhrali hladko 3:0. Víťazstvo nás teší, dobre, že sme to zvládli v troch setoch a ušetrili sily na Grécko. Bude to ťažký zápas."

Milan Bencz, univerzál SR (zdroj: svf.sk): "Išli sme do zápasu naplno a nechceli sme súperovi nič darovať. Potlačili sme ich servisom a potom to išlo samo. Víťazstvo v troch setoch nás teší."


G-skupina Svetovej ligy (zdroj: svf.sk):

Slovensko - Mexiko 3:0 (21, 19, 19)
69 minút, rozhodovali: D. Pare (Kam.) a M. Pierobon (Arg.), 7250 divákov.

SR: Masný 4, Bencz 10, Paták 7, Kohút 14, M. Sopko st. 7, Červeň 8, libero Kubš (Ogurčák 0). Tréner: F. Gulinelli.
Mexiko: Barajas 6, Vargas 13, Aguillera 2, Duarte 5, P. Rangel 3, Martinez 6, liber J. Rangel (Aragon 0, Acosta 0, Rincon 0). Tréner: J. R. Vilches.

Druhý zápas G-skupiny:
Čína - Grécko 3:2 (22, -20, -18, 28, 13)

Tabuľka:

1. Čína 2 2 0 6:4 4
2. SLOVENSKO 2 1 1 5:3 4
3. Grécko 2 1 1 5:5 2
4. Mexiko 2 0 2 2:5 1

Zostávajúci program turnaja:
nedeľa 14. júna: Slovensko - Grécko (24.00), Mexiko - Čína (2.30 v pondelok)
 

Vyberte región